![]() |
Tweet |
Bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, işbirliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme vb. konularla ilgili olarak yolladığı yazılara Nota vermek denir. Diplomatik nota olarak da adlandırılır.
Diplomatik Nota Nedir nota vermek
Dar anlamıyla bakıldığında üçüncü şahıs sıygası ile kaleme alınmış, imzalanmış yazılı diplomatik belge; diplomatik temsilciler bu belge aracılığıyla, görevli oldukları ülkenin hükümetine veya bir başka devletin yine o hükümet nezdinde görevli temsilcisine verilen önemli nitelik taşıyan bildirilere Diplomatik nota denir. Geniş anlamıyla irdelediğimiz zaman, birinci şahıs sıygasıyla kaleme alınmış (diplomatik mektup) veya yazılı ve imzalı olmayan (sözlü nota) daha şahsi nitelikte belge. (Muhtıra, bir meseleyle ilgili görüşü özetleyen veya delilleri ortaya koyan, imzalı veya imzasız yazılı notadır.)
Nota, tek taraflı veya birçok durumda karşılık olarak (nota teatisi) verilir. İstisnai olarak, acele durumlarda sözlü nota usulüne başvurulmakla birlikte, yazılı ve imzalı nota, ispat gücü ve bağlayıcılığı bakımından daha etkilidir.
Notaların 2 çeşidi bulunur.
Bunlar;
Sözlü Nota (Note Verbale): Üçüncü şahıstan üçüncü şahısa yazılan ve imza bulunmayan nota türüdür. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur. Bilgi istemek üzere bir büyükelçilikten bulunduğu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazılan notalar, devletin belli konularda bilgi vermek için gönderdiği memorandum ve bir ülke tarafından kabul edilen büyükelçi için verilen agreman note verbale biçiminde kaleme alınır.
Yazılı Nota (Note Signee): Birinci şahıstan birinci şahısa gönderilen ve gönderen tarafından imzalanan nota türüdür. Bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu, nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalar note signee biçiminde yazılır.
Türkiye’de notalar (daha önceleri kullanılan terimle «name»ler) Başbakanlık ve Dışişleri bakanlığında, mümkün olduğu kadar tasnif edilerek hukukî ve tarihî belgeler olarak saklanır.
Türkiye’nin verdiği notalardan tipik ve önemli bir örnek, Lozan Boğazlar sözleşmesinde verilmiş olan teminata ilişkin notadır. Bu sözleşmeye göre, Boğazlar için teminat veren dört devletten Japonya, Milletler cemiyetinden ayrılmış, İtalya ise savaşta bulunuyordu.
Türkiye’nin sebep olmadığı böyle bir durum yüzünden, verilen teminat karşılığı kabul idilmiş olan Boğazlardan geçiş serbestliği ve buna ilişkin bazı yükümler karşılıksız kalıyordu. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, sözleşmenin temel şartlarından birinin değiştiğini bildiren. Boğazlar mukavelesinin yeniden incelenmesini isteyen ve savaş tehlikesini de belirten bir nota vermişti.
abd nota verildi , almanyaya nota verildi, amerikaya nota verildi, israile nota verildi, izlandaya nota verildi